• Papugi

    „ (…)Pióra papug o różnej barwie, są niby kwiaty, których ktoś narwie,” Jan Brzechwa

    Więcej

  • Nasze Ptaki

    Przedstawiamy gatunki, jakie posiadamy w hodowli

    Więcej

  • Ciekawostki

    Rozmiary obrączek, i inne ciekawe i przydatne rzeczy w hodowli

    Więcej

  • Budowa wolier

    Nasze realizacje

    Więcej

  • Ptaki Grzebiące

    Naszą egzotyczną hodowlę dopełniają także Olśniaki himalajskie oraz bażanty.

    Więcej

Ara hiacyntowa

Ara hiacyntowaAra hiacyntowa (Anodorhynchus hyacinthinus)

WYGLĄD:

Ara hiacyntowa to bardzo duża papuga, osiągająca około 100cm długości, z czego ogon zajmuje przeszło 58cm. Rozpiętość skrzydeł waha się pomiędzy 120 a 140 cm. Dymorfizm płciowy u tych ptaków jest bardzo nieznaczny, a rozróżnienie płci możliwy jedynie za pomocą badań DNA. Ubarwione są one na intensywnie kobaltowy kolor, który ciemniejszy jest na skrzydłach, a rozjaśnia się na głowie. Ciemno brązowe oczy i silny, szary, duży dziób otaczają żółte fałdy skórne imitujące pierścienie. Na dzień dzisiejszy „Hiacynty” są największymi latającymi papugami.

OKRES LĘGOWY: Okres lęgowy papugi zaczyna się w lipcu, a kończy w grudniu, zazwyczaj podczas trwania pory deszczowej. W tym czasie ptaki dobierają według własnych upodobań dużą dziuplę w drzewie, w której samica składa 2-3 jaja i wysiaduje je przez około 28 dni.

ROZWÓJ: Młode Ary są bardzo podobne do swoich rodziców, jednakże ich ogon jest dużo krótszy, a żółte fałdy skórne, bledsze. Drugie pisklę w lęgu wykluwa się zwykle kilka dni później niż pierwsze, przez co jest dużo bardziej słabsze i mniejsze i często umiera. Pisklęta opuszczają gniazdo i rodziców po 4-6 miesiącach, a niezależność osiągają już po 18 miesiącach. Dojrzałość płciowa osiągana jest przez ptaka pomiędzy 6. a 10. rokiem życia.

DŁUGOŚĆ ŻYCIA: Ara hiacyntowa dożywa średnio 30-50 lat, jednak, jeśli w niewoli dba się o nią w właściwy sposób, czas ten może znacząco się wydłużyć.

ŚRODOWISKO NATURALNENajkorzystniejszym biotopem dla nich są tropikalne lasy deszczowe, w których znajdują schronienie, oraz bagniste tereny, porośnięte przez lasy palmowe.

WYSTĘPOWANIEOjczyzną „Hiacynta” jest Ameryka Południowa, a przede wszystkim środkowa Brazylia, wschodnia część Boliwii i północo-wschodni Paragwaj.

POŻYWIENIE: Dieta tych papug jest bogata w orzechy i nasiona. Ich menu składa się również z owoców, warzyw, kiełków, kukurydzy oraz chleba razowego i kostek żółtego sera. Jako urozmaicenie mogą posłużyć owoce palm, które Ary z wielką przyjemnością rozłupują swoimi silnymi dziobami. Na wolności ptaki te żywią się również owocami, które dla innych zwierząt mogą okazać się trujące, a jest to możliwe poprzez zjadanie gliny, która neutralizuje toksyny zawarte w pożywieniu.

TRYB ŻYCIA: Ara hiacyntowa żyje w niewielkich grupach, a podczas okresu lęgowego rozdzielają się na stałe pary, ponieważ są to ptaki monogamiczne. Gdy jest ona zaniepokojona wznosi szorstki, głośny i nieprzyjemny okrzyk, którym ostrzega swoich pobratymców. Największą aktywność papuga przejawia wczesnym rankiem, a także późnym popołudniem, wtedy najczęściej można spotkać ją na żerowaniu.

DODATKOWE INFORMACJE: „Hiacynty” są bardzo głośnymi, zabawnymi i żywiołowymi papugami, które nie znoszą nudy, tak, więc trzeba im zapewnić dostęp do żerdek, na których będą mogły siedzieć i zwisać, a także zabawki dla papug. Papuga jest bardzo czuła, dlatego możemy pozyskać uroczego pupila na większą część naszego życia. Woliera powinna być duża, długa i przestronna, wykonana z silnych metalowych elementów, których Ara nie byłaby w stanie zniszczyć.

CIEKAWOSTKI:

v Gatunek zagrożony jest przede wszystkim, przez polowania i nielegalne odłowy, a także przez niszczenie środowiska naturalnego i pozbywanie ptaków ich siedlisk.

v Na Ary hiacyntowe bardzo często polują Indianie, ze względu na ich mięso i pióra.

v Według oficjalnych danych na świecie żyje około 2500-5000 ptaków, które zamieszkują tereny Brazylii.

v Papuga chroniona jest poprzez Konwencję o Handlu Zagrożonymi Gatunkami Dzikiej Fauny i Flory.