• Papugi

    „ (…)Pióra papug o różnej barwie, są niby kwiaty, których ktoś narwie,” Jan Brzechwa

    Więcej

  • Nasze Ptaki

    Przedstawiamy gatunki, jakie posiadamy w hodowli

    Więcej

  • Ciekawostki

    Rozmiary obrączek, i inne ciekawe i przydatne rzeczy w hodowli

    Więcej

  • Budowa wolier

    Nasze realizacje

    Więcej

  • Ptaki Grzebiące

    Naszą egzotyczną hodowlę dopełniają także Olśniaki himalajskie oraz bażanty.

    Więcej

Ara modra

Ara modraAra modra (Cyanopsitta spixii)

 Al Wabra

WYGLĄD: Ara modra, potocznie nazywana Spixi to jedna z najrzadszych i najbardziej zagrożonych wyginięciem papug. Jej status określany jest, jako krytyczny, zarówno w niewoli jak i w środowisku naturalnym. Swoją niezwykłość ptak ten zawdzięcza także, niezwykle interesującemu upierzeniu. Na pierwszy rzut oka można stwierdzić, że jest ona niebiesko upierzona, z prześwitującymi zielonkawymi elementami. Jej delikatny błękit i szarość na głowie, klatce piersiowej oraz brzuchu sprawia wrażenie delikatności i subtelności, natomiast ciemniejące skrzydła, głębokości i dostojności. Policzki papużki okrywają białe piórka, a silne, duże łapy podtrzymują pewnie całą sylwetkę. Spix ma także charakterystyczną dla siebie tuż nad dziobem oraz wokół żółtawych oczu czarną skórę. Duży, ostry dziób nadaje papudze monumentalności oraz szlachetności. Statystycznie rzecz biorą należy ona do ptaków egzotycznych o średniej wielkości, jej długość ciała wynosi, bowiem 56cm. Dymorfizm płciowy w tym przypadku jest naprawdę nieznaczny i możliwy do określenia ze stu procentową pewnością dzięki badaniom DNA. Jednajże można zauważyć różnicę w wielkości samic i samców, partnerka, jest nieco mniejsza.

OKRES LĘGOWY: Okres lęgowy tej niesamowitej i niezwykle rzadkiej papugi przypada w listopadzie i trwa aż do marca. W tym czasie samica składa 2-3 jaja i inkubuje je przez 26 dni. Samiec dba o swoją wybrankę i wytrwale ją dokarmia. Ptaki potrzebują wtedy mieć zapewniony dostęp do solidnej budki lęgowej, a na wolności swoje gniazda budują w dziuplach martwych drzew, a przede wszystkim wewnątrz drzew z gatunku Tabebuia aurea.

ROZWÓJ: Młode początkowo mają na sobie niewiele piór i wydają się być prawie nagie. Z biegiem czasu nabierają jednak charakterystycznego wyglądu i coraz bardziej przypominają swoich rodziców. Odróżnić je można od dorosłych osobników dzięki białej obwódce wokół oczu i białym paskiem wzdłuż dzioba oraz krótszym ogonem. Cechy te zanikają po upływie 1-2 lat. Pisklęta opuszczają gniazdo po 2 miesiącach, a po 5 miesiącach stają się w zupełności samodzielne. Swoją dojrzałość płciową osiągają w wieku 7 lat.

DŁUGOŚĆ ŻYCIA: Rozbieżność w wieku papug jest dość duża. Na wolności długość życia Ary modrej może osiągać 28 lat, a w niewoli nawet 38 lat. Jak widać Ary są chronione od wszelkich zagrożeń, a ich życie wydaje się być stosunkowo wygodniejsze i lepsze, za co odwdzięczają się swoją znaczącą żywotnością.

ŚRODOWISKO NATURALNE: Ary występowały na terenach porośniętych lasami galeriowymi, w których występują przeważnie drzewa z wcześniej wspomnianego gatunku – Tabebuia aurea, które porastają duże, niesamowite i piękne żółte kwiaty oraz długie zielone liście. Drzewa te stają się idealnym źródłem pokarmu dla ptaka. Lasy te znajdują się przede wszystkim w pobliżu rzek i innych zbiorników wodnych, na terenach półpustynnych.

WYSTĘPOWANIE: Rodzimym domem Ary modrej są północno-wschodnie tereny Brazylii, dla których papuga była gatunkiem endemicznym, co czasu jej wyginięcia.

POŻYWIENIE: Ara Spix żywi się tak jak inne papugi owocami oraz warzywami. W jej diecie występują jednak różnego rodzaju orzechy, które z łatwością rozłupują swoimi silnymi dziobami, kiełki słonecznika oraz świeże zboże i kwiaty. W niewoli jej posiłki można wzbogacić mieszanką dla dużych papug, która będzie urozmaiceniem jej menu oraz będzie dostarczała niezbędnych dla jej prawidłowego rozwoju składników odżywczych.

TRYB ŻYCIA: Ara modra prowadzi osiadły i siedzący tryb życia. Swoją aktywność fizyczną ogranicza do minimum. Papuga łączy się w stałe pary, które kończy śmierć jednego z partnerów i co roku wraca do tego samego gniazda. Z natury są one bardzo spokojne i nieśmiałe, jednakże w czasie lęgów stają się agresywne i wytrwale chronią swoje młode i gniazdo, odpędzając intruzów.

DODATOWE INFORMACJE: Zarówno na wolności, jak i w niewoli liczba osobników tego gatunku jest znacznie ograniczona. Niektóre źródła mówią o około 90 osobnikach, z czego 50 znajduje się w rezerwacie w Katarze. Ara Spix jest dość zdolnym naśladowcą mowy i z łatwością przyswaja różnego rodzaju słowa, melodie oraz dźwięki. Z natury jest ona bardzo ostrożna i niepewna, a jej zaufanie zdobywa się małymi krokami. Zaniepokojona odlatuje od potencjalnego zagrożenia. Wszystko to rekompensuje właścicielowi jej niesamowity wygląd oraz nietuzinkowość.

CIEKAWOSTKI:

v W 2001 roku prawdopodobnie zmarł ostatni przedstawiciel tego gatunku, żyjący na wolności.

v Wiele terenów brazylijskich nie zostało zbadanych i możliwe jest, że właśnie tam może żyć kilka osobników Ary modrej, nie jest to jednak pewne i nie należy sugerować się takowymi informacjami.

v Przyczyną spadku liczebności wśród tych Ar w znacznej mierze jest kłusownictwo, wycinanie lasów, a co za tym idzie, utrata naturalnych siedlisk, pożary oraz inne, drapieżne gatunki zwierząt.

v Cyanopsitta spixii nazwana została na część niemieckiego zoologa i badacza, Johanna Baptista von Spix. Uznano go za odkrywce tegoż gatunku.