Bażanty

Bażant  

Bażanty są ptakami z rodziny kurowatych. Samice są dużo mniejsze od samców. Upierzenie kogutów jest bardzo różnorakie, kolorowe, połyskujące. Dodatkowo mają bardzo długie ogony. Bardzo łatwo je rozróżnić. Natomiast samice są bardziej płowe, szarawe, mniej rzucające się w oczy. Zasadniczo jest to ptak, który występował głównie w Azji. Z biegiem lat jego populacja rozprzestrzeniła się na terenach dość odległych. Europa, Ameryka Północna, Hawaje. Gatunek ten został sztucznie wprowadzony na te tereny przez człowieka, już we wcześniejszych latach. Tak więc, ptaka tego można spotkać na terenie całej Europy, Azji oraz części Ameryki Północnej. Najczęściej spotkać go można na mokradłach, w zaroślach, blisko wody, bądź na polach. Dieta bażantów składa się głównie z pszenicy, chwastów, traw, owoców leśnych, kukurydzy, a w ramach urozmaicenia także z ślimaków i dżdżownic, oraz małych ssaków. Słyną one z osiadłego trybu życia, bardzo dobrze czują się w grupie, są typowymi społecznikami. W niewoli najczęściej można spotkać gatunki cechujące się dużą paletą barw upierzenia, które sprawia, że człowiek wpada w zachwyt nad nimi i nie jest w stanie oderwać od nich oczu.