• Papugi

    „ (…)Pióra papug o różnej barwie, są niby kwiaty, których ktoś narwie,” Jan Brzechwa

    Więcej

  • Nasze Ptaki

    Przedstawiamy gatunki, jakie posiadamy w hodowli

    Więcej

  • Ciekawostki

    Rozmiary obrączek, i inne ciekawe i przydatne rzeczy w hodowli

    Więcej

  • Budowa wolier

    Nasze realizacje

    Więcej

  • Ptaki Grzebiące

    Naszą egzotyczną hodowlę dopełniają także Olśniaki himalajskie oraz bażanty.

    Więcej

Kakadu ognistoczuba

Kakadu ognistoczuba (Cacatua leadbeateri)

WYGLĄD:

Przez jednych nazywana Ognistoczubą, przed drugich Inką. To jedna z kilku odmian papug z rodziny Kakadu. Jest to ptak średniej wielkości, osiągający zaledwie 35 cm długości, przy czym jest stosunkowo lekki, bowiem jego waga oscyluje w granicach 300-450g. Ten szlachetny ptak jest uznawany za jednego z najpiękniejszych i niepowtarzalnych okazów. Jego niesamowite, kolorowe upierzenie nadaje mu majestatycznych cech. Upierzenie samców i samic jest identyczne, dlatego bardzo ciężko je od siebie odróżnić. Kakadu Inka charakteryzuje różowo-łososiowe, delikatne upierzenie na głowie, klatce piersiowej oraz na brzuchu. Przy dolnych partiach brzucha delikatny łososiowy kolor rozmywa się przyjmując tak jak tył głowy, rozłożyste skrzydła oraz ogon kolor, czystej i nieskazitelnej bieli. Tuż nad szarym, małym, aczkolwiek bardzo silnym dziobem znajduje się intensywno różowy pasek piór. Nie jest to jedyny, charakterystyczny element tej papugi. Wewnętrzne lotki na skrzydłach oraz ogonie również przyjmują tak intensywną barwę. Odróżnić samicę od samca może pomóc kolor tęczówki tego szlachetnego ptaka. U dorosłych samic przyjmuje ona kolor brązowo-czerwony, u samców pozostaje czarna. Dodatkowo oczy są otoczone białą obwódką. Inka pomimo swej stosunkowo małej i drobnej budowy ciała ma coś, co odróżnia ją od innych papug i wprawia największych miłośników w zachwyt. Czub. Niezwykły, zapierający dech w piersiach trójkolorowy, różowo-żółto-biały czub, który przypomina imponującą koronę, nadającą Kakadu niezwykle królewski i majestatyczny wygląd. Jednakże u samic, żółty, rzucający się w oczy pas jest dużo szerszy niż w przypadku samców. Tenże królewski atrybut jest zarówno wabikiem, jak i ostrzeżeniem, bądź groźbą. Ptak, gdy jest podniecony lub zestresowany, rozkłada swój czub, który z przodu podtrzymują dłuższe pióra. Całość ciała podtrzymują szare łapki. Któż by nie chciał mieć w swojej kolekcji tego drogocennego i wyjątkowego okazu? Nie ma chyba takiej osoby.

 OKRES LĘGOWY: Okres lęgowy tych nietuzinkowych ptaków przypada na okres grudzień-sierpień i właśnie w tym to czasie Kakadu Inka, będąc w wolierze, powinna mieć zapewnioną grubo wyścieloną drzewnymi wiórami budkę lęgową, będącą imitacją pnia drzewa. Samica składa 2-4 jaja, które wraz z samcem, naprzemiennie inkubują przez około 30 dni. A więc, jak widać samiec Kakadu bierze czynny udział już w zarodkowym etapie życia swojego potomstwa.

 

ROZWÓJ: Po wykluciu młode są dokarmiane przez rodziców, do momentu aż ostatnie z piskląt opuści gniazdo, a trwa to mniej więcej 9 tygodni. Po tym czasie młode w większej mierze stają się już samodzielne i z pomocą rodziców zdobywają niezbędne doświadczenie i pożywienie. Pisklęta rodzą się ślepe i początkowo są dużo jaśniejsze od dorosłych osobników, ponieważ pokrywa je jasny, delikatny puch. W drugim roku życie jednakże zaczynają przybierać bardzo charakterystycznych dla tego gatunku kolorów. Również w drugim roku życia, kolor tęczówki u samic ulega zmianie.  Kakadu Ognistoczuba dojrzałość płciową osiąga dopiero w 5-6 roku życia, więc jeżeli ktoś wcześniej chciałby z 100% dokładnością określić i płeć, może to zrobić tylko i wyłącznie za pomocą kosztownych, aczkolwiek dokładnych badań DNA.

DŁUGOŚĆ ŻYCIA: Średni okres życia tego delikatnego, eleganckiego ptaka wynosi około 35 lat.

ŚRODOWISKO NATURALNE: Z reguły Inka zamieszkuje tereny liściaste Australii oraz pastwiska, znajdujące się w strefach suchych i pustynnych, których nie brakuje na tamtejszym kontynencie.

WYSTĘPOWANIE: Na wolności możemy je spotkać praktycznie na terenie całej Australii, za wyjątkiem części północno-wschodniej. A więc zachodnia Australia, północno-zachodnia Wiktoria, zachodnia i południowo-zachodnia część Nowej Południowej Walii oraz Queensland w części południowo-zachodniej. To właśnie dom naturalnie żyjącej, na wolności Kakadu Ognistoczubej.

POŻYWIENIE: Dieta Kakadu jest dość zróżnicowana, trzeba jednak przyznać, że ptaki te przepadają za słodkościami. W skład ich pożywienia wchodzą owoce, warzywa, kwiatki, nasiona, czasem owady, kiełki, kukurydza, a także w mniejszej mierze orzechy oraz ziarna słonecznika. W niewoli ich dietę można wzbogacić także w mieszankę dla dużych papug. Jednakże ich największym przysmakiem są gałązki drzew owocowych, które w wolnej chwili oskubują, zapewniając sobie tym samym rozrywkę. Bowiem każdemu należy się odrobina przyjemności.

INNE ODMIANY: Na całym kontynencie Australijskim, ponieważ właśnie tam występują te majestatyczne papugi, spotkać można zaledwie dwa podgatunki Kakadu Ognistoczubej, różniące się nieznacznie wielkością oraz barwą upierzenia.

  • Cacatua leadbeateri leadbeateri
  • Cacatua leadbeateri mollis

W przypadku tej drugiej można stwierdzić jednoznaczny zanik żółtego pasa na ozdobnym czubie.

TRYB ŻYCIA: Inka jest typowym społecznikiem, swoje życie spędza w grupie, a podczas okresu lęgowego ze swoją wybranką, bądź wybrankiem. Są to ptaki monogamiczne, a więc papuzi związek kończy dopiero śmierć jednego z partnerów. Upalne dni spędza ona wraz z swoją małą grupą w gęstych koronach drzew, gdzie ukrywają się przed niebezpiecznymi promieniami słonecznymi, wzajemnie oskubując sobie piórka, w celach higienicznych oraz rozrywkowych. Często spotykane są one na polach uprawnych, gdzie rolnicy bezskutecznie je odpędzają i uważają za szkodniki, ponieważ z łatwością wydłubują z ziemi ziarna zbóż, co dla ptaka jest łatwym sposobem na zdobycie pożywienia. Dodatkowo ten gatunek Kakadu nie cechuje się zbyt dużą zdolnością i wytrwałością w lataniu. Bardzo często ich lot przerywany jest przez szybowanie, a dłuższe dystanse pokonywane są krótki przelotami pomiędzy drzewami. Jednakże z zasady jest to ptak migrujący za jedzeniem, świeżą wodą oraz w okresie lęgów.

DODATKOWE INFORMACJE: Pomimo niewielkich rozmiarów Kakadu Ognistoczuba powinna mieć zapewnioną dużą, przestronną wolierę, w której znajdowałyby się zabawki dla papug, zapewniające im rozrywkę. Woliera powinna być także wykonana ze stabilnych i mocnych metalowych elementów, ponieważ mają one bardzo silne dzioby i z łatwością mogą zniszczyć słabsze konstrukcje. Jak stwierdzono na podstawie licznych obserwacji Kakadu Inka w niewoli ma dość duże problemy ze znalezieniem dla siebie odpowiedniej pary, jednak, gdy już do tego dochodzi, są one bardzo zgodne. Jest to bardzo rzadki i głośny okaz w hodowlach, który na wolności zawsze powraca do tego samego gniazda. Nie rozwijają zbyt bliskich więzi z właścicielami, dlatego są bardzo ciężkie do oswojenia. Należy uważać, ponieważ ich siła gryzienia jest bardzo duża, a w okresie lęgowym mogą być agresywne.

CIEKAWOSTKI:

v Zakłada się, że ilość osobników na wolności jest mniejsza niż 20.000

v Z powodu spadku liczebności papuga na terenie Australii podlega całkowitej ochronie.

v Królewska Mennica Australii wyemitowała okolicznościową monetę z serii przedstawiającej ptaki Australii. Tym razem, w 2011 roku, został umieszczony wizerunek Kakadu Ognistoczubej.