• Papugi

    „ (…)Pióra papug o różnej barwie, są niby kwiaty, których ktoś narwie,” Jan Brzechwa

    Więcej

  • Nasze Ptaki

    Przedstawiamy gatunki, jakie posiadamy w hodowli

    Więcej

  • Ciekawostki

    Rozmiary obrączek, i inne ciekawe i przydatne rzeczy w hodowli

    Więcej

  • Budowa wolier

    Nasze realizacje

    Więcej

  • Ptaki Grzebiące

    Naszą egzotyczną hodowlę dopełniają także Olśniaki himalajskie oraz bażanty.

    Więcej

Kakadu palmowa

kakadu palmowaŻałobnica palmowa/ Kakadu palmowa/ Kakadu wielka/ Arara (Probosciger aterrimus)

WYGLĄD:

Żałobnica palmowa swoją nazwę zawdzięcza jednolicie lśniącemu, czarnemu upierzeniu, które pokrywa całe jej ciało. Jedynym barwnym elementem w jej wyglądzie są policzki, które pokrywa pomarańczowa, czerwona skóra. W momencie, gdy ptak jest zestresowany, bądź podniecony kolor ten przybiera na intensywności. Jej długość ciała osiąga 50-63 cm, tak, więc z łatwością stwierdzić, że nie jest to mały ptak. Rozłożyste skrzydła i długi ogon tego gatunku Kakadu są zaokrąglone na końcach, a na głowie znajduje się potężny czarny czub w kształcie sierpa, który podczas zalotów lub stresujących sytuacji jest unoszony przez ptaka. Dymorfizm płciowy w tym przypadku jest bardzo nieznaczny, a rozróżnienie płci jest możliwe dla sprawnego oka doświadczonego hodowcy. Samica, bowiem jest mniejsza od samca, a także jej dziób oraz policzki.

OKRES LĘGOWY: Okres lęgowy Kakadu palmowej rozpoczyna się już w sierpniu i w dobrych, sprzyjających warunkach może przeciągnąć się, aż do stycznia. W tym czasie ptaki odbywają niesamowite, a zarazem zabawne tańce godowe, strosząc swoje czuby, a samce „kokietują” swoje wybranki. Pary wybierają głębokie dziuple w dużych drzewach na swoje gniazda i wyścielają je połamanymi gałązkami, które tworzą wysoki „podest”. Działanie to ułatwia utrzymanie czystości w gnieździe oraz chroni jajo przed wtapianiem się w jego strukturę podczas silnych deszczy. Samica, co drugi rok składa jedno jajo, które samodzielnie inkubuje przez 33-35 dni, bezustannie będąc dokarmiana przez samca.

  • Bardzo rzadkie składanie jaj rekompensuje długowieczność tych niesamowitych papug, które potrafią nawet w wieku 40 lat złożyć jeszcze jajo.

ROZWÓJ: Młode papużki początkowo okala goła skóra, bez charakterystycznego dla innych ptaków puchu. Karmione i chronione przez obojga rodziców pisklęta opuszczają gniazdo po upływie 100, a nawet 110 dni. Rodzice sprawują nad nimi swoją pieczę jeszcze przez kolejne 6 tygodni ich rozwoju. Swoją dojrzałość płciową osiągają w wieku 7-8 lat.

DŁUGOŚĆ ŻYCIA: Długość życia tej niesamowitej papugi jest bardzo rozbieżna. Na wolności osiąga ona nawet 90 lat, natomiast w niewoli, znacznie mniej. Jednakże 56 lat, które papugi osiągają w niewoli nie są, aż tak małe. Jak na ptaka egzotycznego jest to bardzo dużo.

ŚRODOWISKO NATURALNE: Arara uwielbia tereny nizinne, osiągające do 1300m n.p.m., jednakże jej rodzimym domem są bujne i gęste lasy eukaliptusowe i deszczowe oraz ich krańce, w których papuga znajduje nie tylko pożywienie, ale i schronienie.

WYSTĘPOWANIE: Ojczyzną Żałobnicy są tereny Nowej Gwinei oraz wyspy, które znajdują się najbliżej niej. Na terenie australijskim zamieszkuje ona jedynie półwysep York oraz wyspy Indonezji. Jak widać jej rozmieszczenie jest niejednolite i aby ją spotkać należy przemieszczać się pomiędzy licznymi wysepkami.

POŻYWIENIE: Kakadu ta w znacznej mierze żywi się dużymi owocami oraz warzywami, jagodami i pąkami krzewów i drzew. W jej diecie występują także orzechy o twardych łupinach, które otwierają z łatwością dzięki swojemu silnemu dziobowy, który przy okazji ostrzą. W niewoli jej menu można wzbogacić o owady i larwy oraz mieszankę dla dużych papug, słonecznik i zieleninę. Jako przekąskę możemy podawać im świeże gałązki drzew, na których znajdują się pąki, listki i owoce.

INNE ODMIANY:

  • Probosciger aterrimus aterrimus
  • Probosciger aterrimus stenolophus
  • Probosciger aterrimus goliath
  • Probosciger aterrimus macgillivrayi

Jednak według niektórych, mniej oficjalnych źródeł istnieją dodatkowe dwa podgatunki, tego niezwykłego ptaka, a są to:

  • Probosciger aterrimus intermedius
  • Probosciger aterrimus salvadorii

TRYB ŻYCIA: Kakadu wielka to papuga prowadząca dzienny tryb życia. Zazwyczaj łączy się w stałe pary, bądź żyje w małych grupach, liczących do kilku osobników. Samce są bardzo zadziorne i terytorialne, z wytrwałością odganiają rywali ze swojego terytorium, poprzez silne uderzanie patykiem w pień drzewa. Bardzo często spotykane są ona na suchych, bezlistnych drzewach, a raczej w ich koronach, skąd mogą bezpiecznie obserwować okolicę swoich gniazd. Ptaki te w okresie lęgowym stają się niezwykle ruchliwe i wesołe, zupełnie nie przypominając tych cichych i spokojnych papug, którymi są zazwyczaj.

DODATKOWE INFORMACJE: Papugi te są niezwykle głośne. Ich woliera powinna odznaczać się przestronnością, dzięki której ptaki te będą prawidłowo się rozwijać pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Jednakże jej elementy wykonane powinny być z silnych, mocnych metalowych części, których Kakadu nie będzie mogła zniszczyć swoim silnym i ostrym dziobem. Aby zniwelować ich duże skłonności niszczycielskie powinno się zapewnić im dostęp do świeżych gałązek drzew oraz zabawek przeznaczonych dla papug. Żałobnica jest bardzo wstydliwym i płochym ptakiem, który unika kontaktu z człowiekiem, jednak, jeśli już uda nam się ją oswoić, możemy pozyskać naprawdę inteligentnego i rozmownego towarzysza. Ze względu na zmieniającą się pogodę i wahania temperatury, powinna mieć ona zapewniony dostęp do koroniastych drzew, w których miałaby możliwość schronienia przed promieniami słonecznymi.

CIEKAWOSTKI:

v Żałobnica palmowa jest jedynym przedstawicielem z rodziny Probosciger.

v Kakadu palmowa jest bardzo inteligentnym ptakiem, który jako jeden z nielicznych w swoim życiu codziennym wykorzystuje narzędzia, tudzież kamienie, kije.

v Kakadu wielka nie należy do gatunku zagrożonego wyginięciem, jednakże ich ilość bardzo maleje ze względu na  częste pożary na tamtejszych terenach, poprzez kłusownictwo oraz niszczenie naturalnych siedlisk.

v Opisywany rodzaj kakadu należy do jednych z najrzadszych i trudnych w hodowlach, a ich rozmnażanie w niewoli jest niezwykle trudne.