• Papugi

    „ (…)Pióra papug o różnej barwie, są niby kwiaty, których ktoś narwie,” Jan Brzechwa

    Więcej

  • Nasze Ptaki

    Przedstawiamy gatunki, jakie posiadamy w hodowli

    Więcej

  • Ciekawostki

    Rozmiary obrączek, i inne ciekawe i przydatne rzeczy w hodowli

    Więcej

  • Budowa wolier

    Nasze realizacje

    Więcej

  • Ptaki Grzebiące

    Naszą egzotyczną hodowlę dopełniają także Olśniaki himalajskie oraz bażanty.

    Więcej

Kakadu różowa

Kakadu różowa (Eolophus roseicepillus)

WYGLĄD:

Upierzenie tej niewielkiej papugi, osiągającej około 35 cm długości nie jest jednolite. Krańce głowy, szyja, klatka piersiowa oraz brzuch przybierają silnie różową barwę, natomiast ogon, skrzydła, tułów, dziób oraz nogi szarą. Kolory te w znakomity sposób ze sobą kontrastują, a jasnoróżowy czub, unoszący się gdy ptak jest zestresowany lub podniecony, odznacza się na ich tle. Dymorfizm płciowy jest nieznaczny, a płeć osobników można rozróżnić dzięki kolorowi oczu. U samców tęczówki są koloru ciemnobrązowego, a u samic czerwono-brązowego. U Kakadu różowych wyróżnia się bardzo dużo odmian barwnych, między innymi Albino i szaro-białą.

OKRES LĘGOWY: Okres lęgowy dla tego niezwykle przyjemnego ptaka przypada pomiędzy lipcem, a grudniem. Należy wtedy udostępnić im budkę lęgową lub dziuplę w drzewie, w której samica składa 2-6 jaj i naprzemiennie wraz z samcem inkubują je przez 23-24 dni. Po opuszczeniu gniazda przez młode, rodzice dokarmiają je jeszcze przez około 4 tygodnie.

ROZWÓJ: Pisklęta rodzą się ślepe i otwierają oczy po 15 dniach. Po przeszło 7 tygodniach pisklęta opuszczają gniazdo i w pewnym stopniu stają się samodzielne. Ich upierzenie jest matowe, w przeciwieństwie do dorosłych osobników. Ich tęczówki są koloru brązowego, a na barwę dorosłą zmieniają się pomiędzy 23. a 26. miesiącem. Kakadu dojrzałość płciową osiągają w 3-4 roku życia.

DŁUGOŚĆ ŻYCIA: Przeciętna długość życia dla Kakadu różowej wynosi 40 lat.

ŚRODOWISKO NATURALNE: Kakadu nie ma ściśle określonego biotopu, w którym występuje. Spotkać ją można na otwartych przestrzeniach, sawannach, w lasach eukaliptusowych, a także często na polach uprawnych i w sadach, gdzie wyrządzają ogromne szkody. Papugi te nie boją zbliżać się do aglomeracji miejskich.

WYSTĘPOWANIE: Papuga Kakadu występuje głównie w Australii. Zamieszkuje Nową Południową Walię, stan Wiktoria oraz Queensland.

POŻYWIENIE: Ptaki te odżywiają się nasionami, trawą, ziołami, orzechami, owocami i warzywami, a także owadami oraz ich larwami. W niewoli ich menu można wzbogacić o mieszankę dla dużych papug, słonecznik i kukurydzę. A w ramach przekąski można podawać im gałązki drzew owocowych, który będą mogły obgryzać.

INNE ODMIANY:

  • Eolophus roseicepillus roseicepillus
  • Eolophus roseicepillus albiceps
  • Eolophus roseicepillus kuhli

Podgatunki te różnią się przede wszystkim długością czuba i ubarwieniem.

TRYB ŻYCIA: Kakadu różowe żyją w dużych koloniach, a pary, które się dobierają trwają całe życie i kończy je śmierć jednego z partnerów. Papuga jest bardzo ruchliwa i w pełni korzysta ze swoich zdolności lotniczych. Ten zabawny ptak cechuje się donośnym głosem, a krzyki, które wydaje z siebie, gdy się przestraszy są bardzo nieprzyjemne dla ucha. Kakadu są bardzo oddanymi partnerami oraz rodzicami, pilnie strzegą swoich gniazd, przed intruzami. Od innym gatunków odróżnia je to, że jako jedyne znoszą do swoich kryjówek liście eukaliptusa.

DODATKOWE INFORMACJE: Kakadu należy trzymać w dużych, przestronnych wolierach, wykonanych z silnych i stabilnych elementów. Na wolności ptaki te podczas największych, popołudniowych upałów ukrywają się w gęstych koronach drzew, dlatego powinno się zapewnić im osłonę przed słońcem w letnie dni. Papugi są dobrymi mówcami i naśladowcami dźwięków, a w ramach rozrywki w wolierze powinno się zapewnić im żerdki do siedzenia i wspinaczki.

CIEKAWOSTKI:

v Podczas popołudniowych przerw ukrywają się w koronach drzew i oskubują sobie nawzajem piórka

v Duże kolonie Kakadu różowej potrafią oskubać z kory duże drzewo i doprowadzić do jego obumarcia.