• Papugi

    „ (…)Pióra papug o różnej barwie, są niby kwiaty, których ktoś narwie,” Jan Brzechwa

    Więcej

  • Nasze Ptaki

    Przedstawiamy gatunki, jakie posiadamy w hodowli

    Więcej

  • Ciekawostki

    Rozmiary obrączek, i inne ciekawe i przydatne rzeczy w hodowli

    Więcej

  • Budowa wolier

    Nasze realizacje

    Więcej

  • Ptaki Grzebiące

    Naszą egzotyczną hodowlę dopełniają także Olśniaki himalajskie oraz bażanty.

    Więcej

Modrolotka czubata

IMG_1001Modrolotka Czubata (Eunymphicus cornutus)

WYGLĄD:

Ta niezwykle pikanteryjna i atrakcyjna papuga zainteresowanie swą osobą zawdzięcza niezwykle barwnemu i wyjątkowemu upierzeniu. Większa część ciała Modrolotki pokryta jest zielonymi piórami, w tym tułów i silne, rozłożyste skrzydła, z niebieskimi lotkami o czarnych końcówkach. Mocna zieleń przechodzi następnie w intensywno jaskrawą, która Okola podbrzusze oraz klatkę piersiową, tego barwnego ptaka. Rzucające się w oczy, żółte pokrywy uszne i kark kontrastują z czerwoną głową. Okolice oczu oraz policzki i „podbródek” są barwy czarnej. Duże oczy o czerwonych tęczówkach i czarnych źrenicach wywołują u osoby patrzącej na papugę poczucie dzikości i wolności papugi. Silny, duży, szary dziób, u nasady rozmywający się w kolor niebieski sprawia, że ptak jest niezwykle mocarny. Jej ogon jest bardzo długi, od zewnątrz pokryty zielono-niebieskimi piórami, które od wewnątrz stają się szarawe i popielate. Najbardziej charakterystyczną cechą Modrolotki czubatej, a zarazem przyczyną jej nazwy, są dwa długie, czarne pióra o czerwonych końcach, które są imitacją rogów, przez co jeszcze bardziej wydaje się być dzika i nie do okiełznania. Samice są bardzo podobnie ubarwione do samców, jednakże są nieco mniejsze, tak samo jak ich rogi. Papugi są średniego wzrostu, osiągają, bowiem, 32cm długości. Jest to niezwykle rzadki i pożądany przez hodowców okaz.

OKRES LĘGOWY: Okres lęgowy tych trudno dostępnych ptaków trwa od kwietnia do czerwca. W tym czasie para powinna mieć zapewnioną budkę lęgową wypełnioną trocinami. Samica dokarmiana przez samca składa 3-5 jaj i inkubuje je przez około 21-222dni. Samiec chroni swoją rodzinę, zaciekle broniąc gniazda przed intruzami.

ROZWÓJ: Pisklęta tej rzadko spotykanej i eleganckiej papugi opuszczają gniazdo po 5-6 tygodniach od chwili wyklucia. Dojrzałość płciową osiągają po 10 miesiącach życia, a rozróżnienie ich płci jest możliwe tylko z pomocą precyzyjnych badań DNA.

DŁUGOŚĆ ŻYCIA: Długość życia papugi o tak nieskazitelnej barwie wynosi 15-20 lat.

ŚRODOWISKO NATURALNE: Jej rozmieszczenie jest dość niejednolite. Spotkać można ją w Dżungli, dolinach, sawannach, niskich lasach, zaroślach i wysokich górach, a przede wszystkim w lasach deszczowych. Modrolotki często przylatują na pola uprawne, które są dla nich źródłem łatwego pożywienia.

WYSTĘPOWANIE: Ojczyzną Modrolotki jest Nowa Kaledonia, wyspa należąca do Francji, znajdujące się w pobliżu Australii i Nowej Zelandii.

POŻYWIENIE: Jak większość papug „Czubatka” żywi się nasionami, ziarnami zbóż, słonecznikiem, kiełkami, kukurydzą i zieleniną. Nie stronią także od kwiatów, owoców i warzyw, oraz orzechów laskowych, które z wielką przyjemnością rozłupują. W niewoli dodatkowo możemy im podawać mieszankę dla średnich papug.

INNE ODMIANY:

  • Eunymphicus cornutus
  • Eunymphicus uvaeensis

TRYB ŻYCIA: Papuga żyje w nielicznych stadach lub w parach, zazwyczaj gniazdując na ziemi i na drzewach. Specjalizują się w bardzo skutecznym ukrywaniu swoich gniazd. Między innymi znaleziono je w odłamkach skalnych ,w konarach powalonych drzew jak również w dziuplach. Bardzo często żeruje na ziemi, a w mroźniejszej porze roku migruje w poszukiwaniu pożywienia. Są to bardzo aktywne papugi, jednak na wolności bardzo łatwo je przeoczyć, ponieważ chowają się pomiędzy gęstymi koronami drzew.

DODATKOWE INFORMACJEGłos Modrolotki przypomina zdławiony chichot, przez co jeszcze bardziej wydaje się atrakcyjna, jednakże gdy papuga jest zaniepokojona wydaje ostre, nieprzyjemne krzyki. Ze względu na swą ciekawość i inteligencje powinna mieć zapewnione zabawki dla papug, oraz drabinki do wspinaczki. Przede wszystkim powinny być trzymane w dużych, przestronnych wolierach, z możliwością ukrycia się.

CIEKAWOSTKI:

v Na wolności żyje zaledwie 5000 dorosłych osobników, a papuga jest pod ścisłą ochroną

v W języku angielskim- Horned Parakeet

W języku hiszpańskim – Perico Cornudo

v Modrolotka uwielbia kąpiele