• Papugi

    „ (…)Pióra papug o różnej barwie, są niby kwiaty, których ktoś narwie,” Jan Brzechwa

    Więcej

  • Nasze Ptaki

    Przedstawiamy gatunki, jakie posiadamy w hodowli

    Więcej

  • Ciekawostki

    Rozmiary obrączek, i inne ciekawe i przydatne rzeczy w hodowli

    Więcej

  • Budowa wolier

    Nasze realizacje

    Więcej

  • Ptaki Grzebiące

    Naszą egzotyczną hodowlę dopełniają także Olśniaki himalajskie oraz bażanty.

    Więcej

Modrolotka zielonoczuba

Eunymphicus uvaeensisModrolotka zielonoczuba (Eunymphicus cornutus uvaeensis)

WYGLĄD:
Modrolotka zielonoczuba jest niewielką papugą, osiągającą średnio 32 cm długości.
W jej upierzeniu dominuje przede wszystkim głęboka zieleń o różnorodnych odcieniach.
Klatkę piersiową, brzuch oraz policzki pokrywają jasnozielone piórka.
Skrzydła oraz głowa ubarwione są stonowaną, ciemną zielenią, dzieki czemu idealnie wyeksponowane są czarne piórka wokół silnego, szaro-czarnego dzioba oraz czerwone tęczówki oczu. Dłuższe lotki skrzydeł przybierają odcienie koloru niebieskiego.
Wracają do głowy, na jej czubku znajdują się którkie, nastroszone niczym korona, piórka wykończone skoczystą czerwienią oraz odstające, znacznie dłuższe, ciemnozielone „rogi” zakończone czarną otoczką. To właśnie tak drobnemu detalowi Modrolotka zawdzięcza swą pierwotną nazwę.
W przypadku tych papug dymorfizm płciowy jest nieznaczny. Rozróżnienie płci, bez specjalistycznych badań DNA jest niemal niemożliwe. Ewentualnie wprawni hodowcy mogą zaobserwować, iż samce są znacznie większe od swoich partnerek.

OKRES LĘGOWY: Okres lęgowy u Modrolotek zielonoczubych przypada pomiędzy sierpniem, a styczniem. W tym czasie samiczka znosi w uprzednio przygotowanej budce 2-4 jaja, które inkubuje średnio przez 21 dni. Samica przez cały ten okres dokarmiana jest przez troskliwego samca.
W tym czasie papużki stają się dosyć nerwowe i zaczepene, dlatego ważne jest, aby nie narażać ich na dodatkowy stres.

ROZWÓJ: Tuż po wykluciu się z jaj młode są kompletnie ślepe oraz pokryte delikatnym puchem. W najmniejszym nawet stopniu nie przypominają dorosłych Modrolotek. Ich karmieniem zajmują się w równym stopniu oboje rodzice, wypełniając swe obowiązki z ogromną pieczołowitością.
Po 43 dniach pisklęta opuszczają gniazdo. Po upływie 6 tygodni młode stają się w pełni upierzone, będąc tym samym lustrzanym odbiciem swoich rodziców.
Elementami umożliwiającymi ich odróżnienie od pozostałych Modrolotek są znacznie krótsze piórka na czubku głowy oraz żółtawy dzióby, który ciemnieje po upływie 5-6 miesięcy.
Dojrzałość płciową Modrolotki osiągają w wieku 2-3 lat.

DŁUGOŚĆ ŻYCIA: Odpowiednio odżywione oraz pielęgnowane Modrolotki mogą żyć nawet 15 do 20 lat.

ŚRODOWISKO NATURALNE: Modrolotki najczęściej spotykane są na obszarach pokrytych gęstymi lasami deszczowymi, zaroślami, jak również w rejonach dolin. Miejsca te zapewniają im dostateczną ilość pożywienia oraz schronienie, zarówno przed uporczywymi promieniami słonecznymi, jak również przed drapieżnikami oraz kłusownikami.

WYSTĘPOWANIE: Modrolotki zielonoczube należą do gatunku endemicznego wyspy Ouvea, zlokalizowanej w Nowej Kaledonii, w rejonie połudiowej części Pacyfiku.
Obszar ten niestety z roku na rok bardzo się zawęża, ze względu na bezustanne wylesianie naturalnych siedlisk wielu zwierząt oraz niepohamowany rozwój aglomeracji miejskich.

POŻYWIENIE: Modrolotki tak jak większość papug odżywiają się nasionami drzew oraz zbóż, co stanowi podstawę ich diety, oraz warzywami, owocami, dodatkowo urozmaicanymi w kwiaty krzewów owocowych.

INNE ODMIANY: Dotychczas papuga była kwalifikowana do ram Modrolotki czubatej, jednakże dzięki nowoczesnym technologiom i obserwacjom, naukowcy byli w stanie sklasyfikować Modrolotki zielonoczube, jako odrębny podgatunek Modrolotki czubatej.

TRYB ŻYCIA: Modrolotki łączą się w niewielkie stada, bądź też grupy.
Największą ich aktywność można zaobserwować o świcie, kiedy to migrują wgłąb wyspy w poszukiwaniu pożywienia, oraz późnymi popołudniami, kiedy powracają do swych gniazd, zlokalizowanych wewnątrz wysokich drzew.
Należą one do ptaków niezwykle przywiązujących się do swych gniazd, narażając się tym samym na ataki drapieżników oraz kłusowników, przez których populacja Modrolotek gwałtownie spada, kwalifikując je tym samy do grupy gatunków zagrożonych wyginięciem.
Papugi te często w poszukiwaniu pożywienia kierują się na pola uprawne oraz plantacje, będących źródłem łatwo dostępnego pożywienia, wyrządzając na nich ogromne szkody, które powodują wiele strat wśród plantatorów.

DODATKOWE INFORMACJE: Modrolotki zielonoczube to niewielkie papugi o charakterystycznym głosie imitującym żartobliwy chichot oraz ogromnej inteligencji. Powoduje to, że należą do gatunku bardzo lubianego przez wielu hodowców.
Należy zapewnić im dostęp do przestronnych wolier, umożliwiających swobodne przeloty, wykonanych z solidnych materiałów, zabezpieczających przed ucieczką Modrolotek.

CIEKAWOSTKI:
v Modrolotki zielonoczube podlegają konwencji CITES oraz działaniom organizacji IUCN, ze względu na malejący stan swej populacji.
v Szacuje się, że na wolności może żyć ok. 3000 osobników, będących celem bezlitosnych kłusowników.
v W języku angielskim – Ouvea Parakeet
v W jezyku duńskim – Ouveahornsittich