• Papugi

    „ (…)Pióra papug o różnej barwie, są niby kwiaty, których ktoś narwie,” Jan Brzechwa

    Więcej

  • Nasze Ptaki

    Przedstawiamy gatunki, jakie posiadamy w hodowli

    Więcej

  • Ciekawostki

    Rozmiary obrączek, i inne ciekawe i przydatne rzeczy w hodowli

    Więcej

  • Budowa wolier

    Nasze realizacje

    Więcej

  • Ptaki Grzebiące

    Naszą egzotyczną hodowlę dopełniają także Olśniaki himalajskie oraz bażanty.

    Więcej

Papużka falista

IMG_0612Papużka falista (Melopsittacus undulatus)

WYGLĄD:
Papużka falista jak zapewne większość hodowców wie, jest niewielkim ptakiem, o wielkości często nie przekraczającej 22cm. Ogon papugi osiąga ok. 10cm. Masa ciała nie wynosi nawet 500g, zazwyczaj oscylując pomiędzy 400 a 450g.
Pomimo swych nieznacznych rozmiarów, sprawia ona, że nie sposób się nią nie zainteresować i nie zauroczyć.
Na wolności można spotkać głównie ptaki o ich pospolitym ubarwieniu, w którym dominuje przede wszystkim barwa zielona. Każda inna odmiana, z którą się stykamy została osiągnięta na drodze mutacji.
Trudno jest rozróżnić ich płeć, lecz niejednokrotnie pomagają w tym drobne szczegóły, których niedoświadczony hodowca najnormalniej w świecie może nie zauważyć.
W środowisku naturalnym spodnia część ciała papugi ubarwiona jest na zielono, natomiast tułów, skrzydła oraz głowę pokrywają żółte oraz czarne prążki. U dorosłych osobników głowa jest upierzona na żółto, a na drobnych policzkach możemy zauważyć ciemnofioletowe, charakterystyczne „łezki”. Poniżej policzków, w okolicy podgardla znajdują się czarne plamki. Zielone skrzydła papużki również pokrywają czarne prążki, a długi, elegancki ogon składa się z zielononiebieskich sterówek.
Drobne, szaro niebieskie nogi nie powinny nikogo zwieźć, ponieważ zakończone są ostrymi pazurami, które potrafią dokonać wielu szkód.
Papuga posiada mały, płaski dziób, aczkolwiek o dużej sile, co ułatwia jej w znacznej mierze zdobywanie pożywienia.
Jedną z podstawowych możliwości rozróżnienia płci osobnika, za wyjątkiem specjalistycznych badań, jest rozróżnienie koloru woskówki u ptaków. U samców jest ona koloru niebieskiego, u samic zaś brązowo-szara. Dodatkowo samice są mniejsze i drobniejszej postury. Nie można niestety opierać się jedynie na takowych obserwacjach, które w przypadku osób niedoświadczonych często bywają mylne.

OKRES LĘGOWY: Okres lęgowy papużek falistych przypada pomiędzy październikiem a marcem, w chwili gdy w Australii trwa pora deszczowa. W tym czasie parka powinna mieć zapewniony dostęp do budki lęgowej, którą znacznie wcześniej przygotują według własnych preferencji. W tym czasie należy zachować ostrożność oraz spokój. Samicza składa średnio 4-7 jaj w dwudniowych odstępach. Następnie jaja inkubowane są przez kolejne 18 dni.
Młode pozostają w budce przez ok. 35 dni, po tym czasie rodzice sprawują nad nimi pieczę przez kolejne 2 tygodnie w celu zapewnienia im bezpieczeństwa oraz możliwości odpowiedniego rozwoju.

ROZWÓJ: Młode papużki faliste wykluwają się po 18 dniach inkubacji całkowicie nagie oraz ślepe. Pierwsze pierzenie u młodych osobników następuje po 2-3 miesiącach od wyjścia z budki lęgowej, dlatego początkowo nie są zbyt podobne do swych rodziców.
Główki młodych pokrywają czarno-żółte prążki i efekt utrzymuje się do 3-4 miesięcy życia. Dodatkowo u piskląt woskówka przybiera kolor różowy, niezależnie od płci.
Dojrzałość oraz zdolność do rozrodu młode pokolenie osiąga już po 4 miesiącach, jednakże nie zaleca się dopuszczać do lęgów par, które nie ukończyły pierwszego roku życia.

DŁUGOŚĆ ŻYCIA: Papużki faliste to naprawdę przyjemne i towarzyskie ptaki, które mogą gościć w naszych domach na długie 13 lat. Ta długość życia dotyczy głównie osobników żyjących w niewoli, mających jednakże zapewnione odpowiednie warunki bytowania oraz bezpieczeństwo.

ŚRODOWISKO NATURALNE: Papugi te najczęściej można spotkać na terenach stepowych, pokrytych gęstymi trawami, gdzie zapewniony mają dostęp do pożywienia oraz dostęp do drzew w których chronią się przed niebezpieczeństwem.

WYSTĘPOWANIE: Papużki faliste to ptaki australijskie, zamieszkujące głównie południowe obszary kontynentu, jednakże można spotkać je również w pozostałych rejonach Australii.
Kontynent australijski jest dla nich idealnym miejscem do rozwoju oraz dalszego życia, głównie ze względu na tereny pokryte roślinnością zapewniającą im bezpieczeństwo oraz dobrostan.

POŻYWIENIE: Tak małe papugi odżywiają się podobnie jak ich kuzynostwo. W ich diecie dominują przede wszystkim nasiona zbóż, traw oraz innych roślin, owoce, warzywa, wszelkiego rodzaju zielenina, a także drobne owady. W hodowli dodatkowo możemy urozmaicić posiłki w mieszankę dla małych ptaków bogatą w proso, które uwielbiają.

INNE ODMIANY:
W przypadku papużek falistych nie rozróżnia się poszczególnych, odrębnych gatunków. Mamy natomiast styczność z licznymi odmianami barwnymi uzyskanymi na drodze mutacji.

  •   Lutino – upierzenie żółte, bez charakterystycznych fal na grzbiecie;
  •   Opalowa zielona – upierzenie ciemnozielone, skrzydła żółto-zielone, z delikatnymi falkami koloru czarnego oraz czarnymi końcówkami lotek;
  •   Niebieska – biała głowa oraz skrzydła z widocznymi czarnymi falami oraz czarnymi lotkami, biało-niebieski ogon z długimi granatowymi sterówkami;
  •   Opalowa niebieska – mniej intensywnie ubarwiona, mniej wyraźne fale, skrzydła z lekką domieszką koloru niebieskiego, zaś tułów w pełni niebieski, ogon oraz upierzenie podobnie jak w przypadku Niebieskiej;
  •   Paraniebieska – żółta głowa o mniej wyraźnych falach na piórach, tułów niebieski, z kolei skrzydła żółte z mocno widocznymi falkami oraz czarnymi lotkami, ogon żółto-niebieski;
  •   Fioletowa – biała głowa z widocznymi czarnymi falkami, tułów niebiesko-fioletowy , skrzydła koloru białego z lekko widocznymi czarnymi falkami oraz lotkami;
  •   Płowa – papugi o czerwonobrązowym znaku na grzbiecie i czerwonych oczach;
  •   Albinos – papuga o białym upierzeniu oraz czerwonych oczach;
  •   Szek (Arlekin) – papuga o charakterystycznych łatkach.

TRYB ŻYCIA: Papugi faliste są ptakami stadnymi prowadzącymi wędrowny, a nawet koczowniczy tryb życia. Skrzydła dorosłych osobników na wolności przystosowane są do dalekich lotów, dlatego też często zmieniają one miejsce żerowania. Ptaki najczęściej posilają się rano oraz wieczorem, kiedy to czują się najbezpieczniej, południa zaś spędzają ukryte przed promieniami słonecznymi oraz drapieżnikami w gęstych koronach drzew.

DODATKOWE INFORMACJE: Papużki zapewniony powinny mieć dostęp do woliery umożliwiającej swobodne poruszanie się oraz funkcjonowanie. Jest to typowo hodowlana papuga najczęściej spotykana w prywatnych mieszkaniach, jako długoletni towarzysz. Słyną one z dużej łatwości przyswajania się, jednakże efekt taki otrzymamy hodując papugi w pojedynkę, w parze zaczyna ona dziczeć i odzwyczajać się od właściciela. Ptak ten jest bardzo towarzyski, ruchliwy oraz wesoły, dlatego w wolierze powinny znajdować się różnego rodzaju zabawki, które zapewnią pupilowi liczne atrakcje oraz kostka wapna. Pokarm oraz wodę należy wymieniać codziennie.

CIEKAWOSTKI:
v Papużki faliste zaczęto hodować w Europie od 1840 roku.
v Ptaki te z łatwością naśladują dźwięki oraz melodie.
v Nie rozróżnia się podgatunków, jedynie mutacje barwne.