• Papugi

    „ (…)Pióra papug o różnej barwie, są niby kwiaty, których ktoś narwie,” Jan Brzechwa

    Więcej

  • Nasze Ptaki

    Przedstawiamy gatunki, jakie posiadamy w hodowli

    Więcej

  • Ciekawostki

    Rozmiary obrączek, i inne ciekawe i przydatne rzeczy w hodowli

    Więcej

  • Budowa wolier

    Nasze realizacje

    Więcej

  • Ptaki Grzebiące

    Naszą egzotyczną hodowlę dopełniają także Olśniaki himalajskie oraz bażanty.

    Więcej

Puchoczub

Puchoczub - Rollulus roulroul Puchoczub (Rollulus roulroul)

WYGLĄD:

Puchoczyb to ptak o bardzo ciekawym charakterze. Stosunkowo niewielki, osiąga, bowiem 25 cm długości. Samce ubarwione są dość jednolicie. Ich pióra okala intensywna czerń, pokryta niebieskawym połyskiem. Dziób jest koloru czarno-czerwonego, a nogi są silne i czerwone. Oczy otacza czerwony, promienisty fałd skórny. Na głowie znajduje się wyraźny biały fragment z piór, który bardzo kontrastuje z miedzianym, bujnym czubem. W tym przypadku samica ubarwiona jest przede wszystkim na zielony, metaliczny odcień. Skrzydła są koloru brązowego, o łuskowatym ułożeniu piór. Głowa i dziób czarne. Tak samo jak u samców oczy zdobią skórne, promieniste, czerwone fałdy.

OKRES LĘGOWY: Okres lęgowy dla Kuropatwy koroniastej zaczyna się w grudniu i trwa do kwietnia. W tym czasie samiec buduje gniazdo, które wyglądem przypomina szałas. Łapami wykopują dół w ziemi i znoszą na niego gałązki i źdźbła trawy, pozostawiając jedynie otwór wyjściowy. W tym czasie samica składa 3-8 jaj i inkubuje je przez około 18-19 dni, a samiec pilnie strzeże gniazda.

ROZWÓJ: Pisklęta są bardzo podobne do swoich rodziców, zależnie od płci ,jednakże ich początkowe upierzenie jest brązowe, a miedziany czub u samców pojawia się dopiero w 7-8 tygodniu ich życia. Młode są bardzo płochliwe i podatne na stres. Gniazdo opuszczają po 25 dniach, a dojrzałość płciową osiągają w 6 miesiącu.

DŁUGOŚĆ ŻYCIA: Średnia długość życia Puchoczuba wynosi 10-12 lat.

ŚRODOWISKO NATURALNE: Na wolności najczęściej możliwe do zauważenia, Kuropatwy są w lasach bambusowych i palmowych, a więc w strefie tropikalnej.

WYSTĘPOWANIE: Ojczyzną Bezszpona jest Półwysep Malajski, Borneo oraz Sumatra. To właśnie tam możemy na wolności spotkać tą niezwykłą Kuropatwę, jednakże coraz częściej spotykana jest w zagranicznych hodowlach.

POŻYWIENIE: Puchoczub, tak jak inne ptaki z rodziny kurowatych odżywia się owadami, larwami, zieleniną, owocami i nasionami. Jednak w przeciwieństwie do kur, poszukuje jedzenie grzebiąc w ziemi, ale tylko jedną nogą. Dodatkowo w niewoli jego dietę można wzbogacić o mieszankę granulowaną wykorzystywaną przy hodowli drobiu.

TRYB ŻYCIA: Kuropatwa koroniasta jest ptakiem monogamicznym, tworzącym stałe pary w okresie lęgowe, a poza nim niewielkie stada. Gniazda budowane przez samców bardzo często ukrywane są w gęstych zaroślach, dzięki czemu nie młodym nie grozi Az tak duże niebezpieczeństwo ze strony drapieżników. W ciągu dnia ptak przebywa na ziemi, a w nocy na drzewie, co zapewnia im bezpieczeństwo. Są słabymi lotnikami.

DODATKOWE INFORMACJE: Puchoczub to stosunkowo mały ptak, dlatego może być trzymany nawet w mniejszych wolierach. Ze względu na swoją wrażliwość i podatność na choroby, zaleca się go wytrwałym i doświadczonym hodowcom. Nie są one zbyt odporne na zimno, a w czasie lęgów powinny mieć zapewnioną dużą ilość roślin, w których mogłyby się ukrywać.

CIEKAWOSTKI:

v Ptak coraz częściej i chętniej hodowany w Polsce.

v Nazywany zarówno Puchoczubem, Kuropatwą koroniastą, a także Bezszponem.

v W Polsce przyjęła się nazwa Bezszpon, pomimo tego, że ptak ma ostrogi.