• Papugi

    „ (…)Pióra papug o różnej barwie, są niby kwiaty, których ktoś narwie,” Jan Brzechwa

    Więcej

  • Nasze Ptaki

    Przedstawiamy gatunki, jakie posiadamy w hodowli

    Więcej

  • Ciekawostki

    Rozmiary obrączek, i inne ciekawe i przydatne rzeczy w hodowli

    Więcej

  • Budowa wolier

    Nasze realizacje

    Więcej

  • Ptaki Grzebiące

    Naszą egzotyczną hodowlę dopełniają także Olśniaki himalajskie oraz bażanty.

    Więcej

Rozella bladogłowa

Centrum Egzotyki. Papugi, ptaki wodne, zwierzęta hodowlane.Rozella bladogłowa/ Rozella blada – Platycercus adscitus

WYGLĄD:

Rozella bladogłowa jest średniej wielkości papugą, której długość ciała wynosi 33 cm. Swoją nazwę zawdzięcza blado-żółtemu ubarwieniu głowy, ozdobionej pięknymi, ciemnymi oczami oraz silnym, aczkolwiek niewielkim, szarym dziobem, bezpośrednio nad którym znajduje się niewielki pomarańczowy znak.

Grzbiet ptaka pokrywają czarne pióra o jaskrawo żółtych otoczkach, które imitują łuski pokrywające ciało papugi. Skrzydła oraz długi ogon zbudowane są z błękitno-czarnych, niebieskich oraz czarnych lotek, zaś klatkę piersiową oraz brzuch okrywają błękitno-niebieskie piórka oraz czerwone, tuż pod ogonem. Delikatne białe policzki nadają papudze uroku i delikatności, jednakże nie należy zapominać o tym, że jest to dzikie zwierze. Upierzenie Rozelli bladej odznacza się bogatą paletą barw, poczynając od bladych, a kończąc na żywych, niezwykle intensywnych kolorach.

Dymorfizm płciowy w przypadku tego gatunku jest naprawdę nieznaczny, a określenie płci bez specjalistycznych badań może być niezwykle trudne. Samice, jak to zazwyczaj bywa u papug, są mniej intensywnie ubarwione i posiadają biały pasek tuż pod skrzydłami, którego nie zauważymy u dojrzałych samców.

Nie możliwym jest, aby przejść obojętnie obok tej niezwykłej papugi.

OKRES LĘGOWY: Czas, w którym Rozelle bladogłowe przystępują do lęgów, może być trudny do określenia, jednakże nie jest to niemożliwe. W środowisku naturalnym okres ten jest uzależniony od regionu, który ptaki zamieszkują. Na południu lęgi przypadają pomiędzy wrześniem, a grudniem, natomiast na północy zaczynają się one od lutego i trwają, aż do końca czerwca. W Europie przyjmuje się, że okres lęgowy dla Rozelli bladej przypada na początek kwietnia i trwa do końca września. W tym czasie parka powinna zostać odizolowana od innych papug i przeniesiona do osobnej woliery, ponieważ mogą stać się wtedy bardzo agresywne. Bardzo ważne jest, aby zapewnić im także dostęp do głębokiej budki lęgowej, wyłożonej torfem i trocinami, gdzie samica składa 3-8 jaj, które inkubuje przez 22-24 dni. W tym czasie samiec dokarmia swoją partnerkę i chroni gniazdo przed wszelkimi niebezpieczeństwami. Młode opuszczają schronienie po przeszło 5 tygodniach, pozostając jednak przez kolejne 4 tygodnie pod opieką swoich rodziców, do momentu uzyskania pełnej niezależności.

Parki często przystępują do lęgów, nawet dwa razy w roku.

ROZWÓJ: Pierzenie u młodych Rozelli rozpoczyna się tuż po pierwszym miesiącu od ich wyklucia. Po 16 miesiącach, w pełni przypominają dorosłe osobniki, jednakże do tego czasu charakteryzuje je oliwkowo-czarna głowa, pojedyncze czerwone piórka na karku, oraz matowe, stonowane upierzenie. Nawet dla sprawnego hodowcy określenie płci u młodych osobników jest niezwykle trudne, a 100% pewności mogą nam zapewnić jedynie specjalistyczne badania DNA. Pełną dojrzałość płciową Rozelle blade osiągają po 2-3 latach. Nie należy jednak dopuszczać ptaków zbyt wcześnie do lęgów, ponieważ gniazdowanie może okazać się nie owocne, co bardzo skutecznie może zniechęcić papugi do podejmowania kolejnych prób.

DŁUGOŚĆ ŻYCIA: Przyjmuje się, że Rozelle bladogłowe mogą żyć nawet 15 lat, jednakże, jeśli odpowiednio dbamy o naszych podopiecznych, zapewniając im zdrową i zbilansowaną dietę oraz dużo ruchu, w znaczny sposób możemy przedłużyć ich długość życia i pozyskać towarzysza na wiele długich lat.

ŚRODOWISKO NATURALNE: Rozelle blade najczęściej spotykane są na obrzeżach lasów, sawannach, wrzosowiskach, bądź na terenach znajdujących się blisko cieków wodnych. Papugi te nie gardzą także parkami, ogrodami, czy też polami uprawnymi, gdzie postrzegane są, jako szkodniki, ze względu na wyrządzane szkody.

WYSTĘPOWANIE: Ojczyzną tej niesamowitej papugi są południowo-wschodnie rejony Australii, od półwyspu York, aż po południowe krańce Nowej Południowej Walii.

POŻYWIENIE: Rozelle bladogłowe odżywiają się głównie nasionami traw, czy też krzewów, mieszankami drobnych orzechów oraz młodymi pędami roślin. W ich diecie nie powinno zabraknąć także owoców oraz warzyw, które są źródłem niezbędnych witamin, ważnych dla ich prawidłowego rozwoju. W okresie lęgów posiłki papug należy wzbogacić o mieszankę jajeczną i skiełkowane nasiona, a przekąskami mogą stać się świeże gałązki drzew owocowych.

INNE ODMIANY:

U Rozelli bladogłowej rozróżnia się dwa podgatunki, które różnią się od siebie nieznacznie upierzeniem oraz zamieszkiwanymi terenami:

  •  Platycercus adscitus adscitus
  •  Platycercus adscitus palliceps

TRYB ŻYCIA: Rozelle blade to niewielkie papugi, potrafiące narobić sporo hałasu. Do niedawna były bardzo rzadko spotykane w prywatnych hodowlach, co jednak się zmieniło i z dnia na dzień stają się coraz powszechniejsze. Z reguły jest to towarzyski ptak, który niestety w trakcie lęgów staje się bardzo agresywny i zadziorny. Rozelle bladogłowe zazwyczaj żyją w parach, bądź w stadach, które posilają się na ziemi, ukryte przed uciążliwymi promieniami słonecznymi. Papugi te uważane są przez rolników, za duże szkodniki, ponieważ potrafią one zdewastować niejedno pole uprawne, które jest dla nich źródłem łatwego pożywienia. Ptaki te budują swoje gniazda na znacznych wysokościach, we wnętrzu starych, solidnych drzew eukaliptusowych. Niezwykle ważne jest, aby dziupla znajdowała się blisko rzek, bądź jeziora, ze względu na panującą na tamtych terenach suszę.

DODATKOWE INFORMACJE: Rozelle bladogłowe są bardzo szybkimi i zwinnymi lotnikami. Woliera, którą zamieszkują powinna być duża i przestronna, co umożliwiałoby im swobodne przeloty i wymogły na nich aktywność fizyczną. Papugi te są łatwe w hodowli i odporne na warunki atmosferyczne, dlatego też wybieg może zostać wykonany z solidnych drewnianych elementów. Dodatkowo, jeśli chcemy zniwelować skłonności niszczycielskie naszego pupila, w wolierze należy umieścić różnego rodzaju zabawki, liny i drabinki. Bardzo dużo przyjemności sprawiają im kąpiele i grzebanie dołków w ziemi, zwłaszcza w upalne dni.

CIEKAWOSTKI:

v Rozella blada została po raz pierwszy w historii opisana przez angielskiego ornitologa, Johna Lathama w 1790 roku.

v Rozella bladogłowa bardzo blisko spokrewniona jest z Rozellą białolicą.

v W 1877 roku Rozella ta została introdukowana na Hawajach, jednakże do końca 1920 roku wszystkie osobniki z tego gatunku wyginęły.

v Mówi się, że na wolności żyje około 100000 osobników.

v Niemiecki – Blasskopfrosella

v Angielski – Pale-headed rosella