• Papugi

    „ (…)Pióra papug o różnej barwie, są niby kwiaty, których ktoś narwie,” Jan Brzechwa

    Więcej

  • Nasze Ptaki

    Przedstawiamy gatunki, jakie posiadamy w hodowli

    Więcej

  • Ciekawostki

    Rozmiary obrączek, i inne ciekawe i przydatne rzeczy w hodowli

    Więcej

  • Budowa wolier

    Nasze realizacje

    Więcej

  • Ptaki Grzebiące

    Naszą egzotyczną hodowlę dopełniają także Olśniaki himalajskie oraz bażanty.

    Więcej

Rozella Czarnogłowa-Barnard

Rozella Czarnogłowa/ Barnard Czarnogłowy (Barnardius zonarius zonarius)

WYGLĄD:

Podstawowym kolorem upierzenia tego jakże niezwykłego i rzadkiego ptaka jest kolor zielony, pokrywający większą część jego ciała. Jak sama nazwa wskazuje jego głowa jest czarna, czasami przybiera jednak niebieskawe odcienie. Jego duże, ciemne oczy nadają mu inteligentnego wyrazu, a płaski, aczkolwiek silny, szary dziób, majestatyczności. Jego kark oraz brzuch są koloru jaskrawo żółtego w rewelacyjny sposób kontrastujący z ciemno zieloną klatką piersiową oraz podbrzuszem. Lotki rozłożystych skrzydeł są zielone oraz niebieskie, a ich wewnętrzna część przybiera barwę czarną, tworząc w ten sposób wrażenie tonacji kolorów. Podobnie zbudowany i przybrany kolorami jest długi ogon, zielono-niebieski z domieszkami czerni. Samice są bardzo podobne do samców, ich głowy są jednak czasami brązowe, a dzioby krótsze. Jeżeli chcemy mieć 100% pewności, jesteśmy zmuszeni wykonać badania DNA, które w precyzyjny sposób określą płeć papug. Jego długość ciała może osiągnąć nawet 40cm, a muskularna budowa sprawia, że jest o wiele masywniejszy od Barnarda zielonego. Jak na razie nie doczekano się żadnych odmian barwnych Barnarda czarnogłowego.

OKRES LĘGOWY: Okres lęgowy dla tego szlachetnego ptaka rozpoczyna się w sierpniu i trwa do lutego. W tym czasie para powinna mieć udostępnioną budkę lęgową, bądź dziuplę w konarze drzewa, która wypełniona powinna być ziemią i mchem torfowym. Najlepiej trzymać je w oddzielnych wolierach. W tym czasie samica składa 4-7 zaokrąglonych, białych jaj i inkubuje je przez około 20 dni. Jeśli są ku temu sprzyjające warunki, para przystępuje do lęgów nawet 2 razy w roku.

ROZWÓJ: Młode osobniki początkowo pokryte są szarym puchem, a na ich skrzydłach pojawiają się prążki. Upierzenie charakterystyczne dla dorosłych osobników pojawia się u nich około 18 miesiąca, a dojrzałość płciową osiągają w wieku 2 lat. Samodzielne określenie ich płci może być niezwykle trudne i mylne, dlatego powinno się wykonać w tym celu badania DNA.

DŁUGOŚĆ ŻYCIA: Przeciętna długość życia tego niezwykłego, australijskiego przybysza wynosi 18 lat, przez ten czas możemy go obserwować i zachwycać się nim.

ŚRODOWISKO NATURALNE: Papuga ta występuje w różnych biotopach. Od lasów eukaliptusowych, po suche sawanny i rzadko porośnięte nadmorskie lasy. Często zalatuje na tereny rolnicze i sady, gdzie wyrządza ogromne szkody. Nie boją się one także większych aglomeracji miejskich i chętnie osiedlają się w parkach oraz na przedmieściach. W głównej mierze czynnikiem warunkującym ich występowanie jest obecność cieków wodnych.

WYSTĘPOWANIE: Jego rodzinnym domem są tereny zachodniej, południowo-zachodniej i środkowej Australii i właśnie tam możemy go najczęściej spotkać.

POŻYWIENIE: Barnardy żywią się przede wszystkim nasionami trwa i drzew, a także nektarami, owocami i kwiatami. Jak widać nasz czarnogłowy przyjaciel jest ogromnym łasuchem. W niewoli, jego żywienie jest podobne, jak w przypadku Rozelli królewskich. Jego dieta może być bogata także w mieszkankę dla średnich papug, kiełki, zieleninę, ziarna słonecznika oraz larwy miecznika. Należy pamiętać o pozostawieniu im gałązek, które w ramach przekąski będą oskubywać.

INNE ODMIANY:

  • Barnardius zonarius zonarius
  • Barnardius zonarius semitorquatus
  • Barnardius zonarius occidentalis

TRYB ŻYCIA: Barnardy są ptakami stadnymi i wspaniałymi lotnikami. Często żerują na ziemi, ale także w gęstych koronach drzew. Są aktywne zarówno nocą, jak i w ciągu dnia. Popołudniami możemy jej jednak przyłapać na krótkiej drzemce.

DODATKOWE INFORMACJE: Ze względu na swe rozmiary Barnardy czarnogłowe powinny być trzymane w długich i przestronnych wolierach, które wykonane będą z solidnych metalowych elementów, w tym również siatka. Mają one, bowiem tendencję do kruszenia drzewa oraz rozplatania słabych siatek, a to z kolei może sprzyjać ucieczce. Papugi te są dość głośne i wytrzymałe na spadki temperatury. Należy im zapewnić dostęp do wody, w której będą brały częste kąpiele. Ptak ten bardzo szybko przystosowuje się do nowych warunków i nie sprawia większych problemów.

CIEKAWOSTKI:

v Papuga jest bardzo aktywna nawet po zachodzie słońca i w księżycowe noce.

v Istnieje odmiana barwna Barnardius zonarius semitorquatus, niebieska, która jest niezwykle rzadka.

v Nie wywodzi się z rodziny Rozelli i jest błędnie przez niektórych kategoryzowana.